Jegyvásárlás

Program


Vigh Andrea hárfaestje – „MVM Koncertek” – „Hullámok játéka”

Vigh Andrea hárfaestje – „MVM Koncertek” – „Hullámok játéka”

„Ezer szállal kötődöm a Zeneakadémiához, a világ egyik legszebb hangversenyterméhez …”
Vigh Andrea hárfaestje november 16-án a Zeneakadémia Nagytermében
A romantika és a szecesszió hullámainak játéka

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 16. szerda, 19:30

„Hárfaművészként és a Zeneakadémia rektoraként is a legfőbb célom: a mai rohanó, zajos világban békét, megnyugvást, katartikus élményt adni, melyet egy életen át magunkkal vihetünk lelkünk legrejtettebb zugaiban. Ha ez akár pár hang erejéig sikerül, már nem éltünk hiába, s megtettük a legtöbbet, amit egy művész hitvallásul maga elé tűzhet.” Vigh Andrea

Látványos koncerten lép a budapesti közönség elé Vigh Andrea november 16-án a Zeneakadémia
Nagytermében. A zeneszerzőket a romantika és a századforduló során is gyakran ihlették meg természeti képek és híres műalkotások. A szecesszió korszakának egyik legszebb épületében az elhangzó zeneművek egészen különleges élményt nyújthatnak a koncertre ellátogató közönség számára.
„Harminc évvel ezelőtt adtam az első szólóestemet a Zeneakadémia Nagytermében, melyhez valóban 1000 szállal kötődöm. Az elmúlt 30 év alatt a Zeneakadémia hárfatanára, majd tanszékvezető, rektorhelyettes, 9 évvel ezelőtt pedig az intézmény rektora lettem. Az elmúlt 30 év alatt különböző sztárvendégekkel, pl. Tokody Ilonával, Gulyás Dénessel, Szabadi Vilmossal, Rost Andreával, Kelemen Barnabással, de Kocsis Zoltán dirigálása mellett is évente játszottam olyan koncerten, ahol az első perctől a hangverseny végéig a Zeneakadémia Nagytermének pódiumán hárfáztam, egyedül vagy a patnereimmel. Zenekari szólóestem is volt, amelyen 3 hárfaversenyt tűztem műsorra. De ez az első és egyúttal különleges alkalom, amikor egész este csak magamra számíthatok, egyedül leszek a pódiumon. Hatalmas kihívás ez, nagyon bízom benne, hogy a közönség szeretete most is velem lesz. Mindenesetre mindent megteszek azért, hogy élményekkel gazdagodva távozzanak a koncert végén. Olyan művekből válogattam, melyek meghatározóak a hárfairodalomban, illetve számomra is különösen kedvesek. Ahogyan a hárfa végig kíséri az emberiség történetét, úgy ezek a művek is végig kísérték az én pályámat. Az estemen Smetana, Saint-Saëns, Fauré és Debussy művei hangzanak el.”

A koncert során további érdekességeket tudhatunk meg a művekről és a szerzőkről egyaránt.
Vigh Andrea november 28-án újra a Zeneakadémián ad hangversenyt, a Magyar Rádió Szimfonikus
Zenekarával Kovács János dirigálása mellett Debussy Két táncát és Saint-Saëns hárfaversenyét játssza el.

Műsor:

Vigh Andrea hárfaestje – Hullámok játéka
Debussy: Lenhajú lány, E-dúr arabeszk, Holdfény,
Fauré: Une châtelaine en sa tour, op. 110, Impromptu, op. 86,
Saint-Saёns: Fantázia hárfára, op. 95,
Hasselmans: Forrás, Tournier: Au matin
Smetana–Trneček: Moldva-fantázia

Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművésznő, érdemes művész, 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 óta a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó
gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, továbbá a Solti György által vezetett turnén (New York – Carnegie Hall) is. 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemezének sikere kapcsán. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt. 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, szintén Kocsis Zoltán dirigálása mellett. 2003-ben Vásáry Tamással, 2005-ben Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett a Téli Ünnepi Estek keretében. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Szapporóban, a Kitara Hallban szólóestet tartott, 2016-ban Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016-ban és 2017-ben 3 koncertből álló sorozatán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Kelemen Kvartettel koncertezett. 2019-ben a Nemzeti Filharmonikusokkal Lucas Borowitz, a Manchester Cameratával Takács-Nagy Gábor vezényletével, majd a Karácsonyi Koncerten Baráti Kristóffal és Balázs Jánossal adott koncertet a Zeneakadémián. 2020 márciusában Rost Andreával és Kelemen Barnabással adott estet, 2021 májusában Medveczky Ádám dirigálásával Balassa Sándor hárfaversenyét játszotta szintén a Zeneakadémia Nagytermében. 2021. augusztus 15-én az I. Debreceni Ünnepi Játékokon a Kodály Filharmóniával adott hangversenyt, majd augusztus 19-én a Zempléni Fesztiválon adott szóló ill. kamarazenei koncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!